WhatsApp
Yükleniyor...

Hosting nedir ne için kullanılır - Kent Ajans

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Kurumsal Blog Hosting nedir ne için kullanılır - Kent Ajans
29 Kasım 2019, 16:55 0 Yorum 72 Okuma

Hosting nedir ve ne için kullanılır?

Bu yazıda, en basit kavram ve hizmetlerden başlayıp, daha karmaşık olanlarına uzanacak şekilde tüm bu soruları yanıtlamaya çalışacağım.

Hosting nedir?

Bir düşünün; neden dosyalarınızı bilgisayarınızın hard diskinde saklıyorsunuz? Çünkü bu sayede onlara istediğiniz her an, kolaylıkla erişebiliyorsunuz. Bir web sitesi, bir Word dosyasına çok benzer; onu ibate etmek için bir bilgisayara ihtiyacınız vardır. Aradaki ayrım ise şu: web sitenizi barındırdığınız bilgisayarın sürekli açık olması gerekiyor ki hem siz, hem de ziyaretçileriniz için her an erişebilir olsun.

Evdeki bilgisayarlarımızdan değişik olarak web sitemizi barındırmak için internete bir ağ üzerinden bağlı olan ve bant genişliği evimizdeki bağlantıdan çok daha ziyade olan bir makineye ihtiyacımız var. Söz konusu makinenin 7 gün, 24 saat kusursuz çalışır halde olması da önemli. İşte bu tür makine ve bilgisayarlara web sunucuları deniyor.

Hosting nedir sorusunun cevabı da bu ;

Hosting, bahsettiğimiz sunucular ile sağlanan barındırma görevlerine verilen ad. Hosting firmaları, web sitenizin 7 gün, 24 saat süresince dünyanın her yerinden erişilebilir olması için size bu sunucularda yer veriyor.

Hosting ne işe yarar?

Web sitenizin her zaman yayında ve erişilebilir olabilmesi için onu barındırmanızı sağlayacak bir hosting hizmetine ihtiyacınız var. Evde kullandığımız bilgisayar ve bağlantılar, web sitenizi herkes için erişilebilir kılmaya yeterli değil ne yazık ki. Belki de kendi sunucunuzu ve çok güçlü bir internet bağlantısını alabilecek kadar bütçeniz vardır ancak inanın bu iyi bir fikir değil; çok pahalıya patlar! Bu sebeple en iyi yöntem bir hosting hizmetinden yararlanmak.

Hosting şirketleri, müşterilerinin web sitelerini kendi sunucularında barındırıyor ve bu sunucular da Data İşlem Merkezlerinde (CPD) yer alıyor. Bunlar, en gelişmiş güvenlik yöntemlerinin yanı sıra (hem donanım, hem de yazılım olarak) sürekli ve güvenli internet bağlantılarına da sahip olan oluşumlar.

Ne tür hosting seçenekleri var?

Ne tür bir web sitesi kurmak istediğinize bağlı olarak ihtiyacınız olacak hosting görevi de farklılık gösterecektir. Örneğin, kişisel bir blog tasarlamak istiyorsanız temel özelliklere sahip bir hosting hizmeti yeterli olabilir. Ancak e-ticaret sitesi veya işletmeniz için kurumsal bir web sitesi kuracaksanız daha profesyonel bir hosting hizmetinden faydalanmanız gerekir.

Her projenin ihtiyaçları farklı olsa da genel olarak neye ihtiyacınız olacağını ele alacağız. Eğer emin olamadığınız noktalar veya sorularınız varsa seçtiğiniz hosting sağlayıcısının teknik takımıyla iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Hosting nedir demişken, seçeneklere de bakalım…

Paylaşımlı hosting

Hosting sağlayıcıları, çoğunlukla birden fazla kullanıcıyla kaynak paylaşımı yapmanızı sağlayan hizmetler sunuyor. Hangi planı seçtiğinize bağlı olarak, aynı hosting hizmeti üzerinde birden fazla web sitesi barındırabilirsiniz. Pek çok sağlayıcı, sınırsız trafik hosting hizmeti de sağlıyor; bu sayede rastgele bir ayda tüketiminizin en üst düzeye çıkması durumunda sürpriz ek maliyetlerle karşılaşmıyorsunuz.

VPS sanal sunucu

Özel bir sanal sunucu, diğer adıyla VPS, birbirinden özgür sanal makinelere bölünmüş bir sunucudur. Donanım paylaşımlı kullanıldığı için, sanal sunucunun maliyeti dedike sunuculara göre çoğunlukla daha düşüktür. En mühim avantajı, VPS’nin güvenceli kaynakları olmasıdır; bunlar başkalarıyla paylaşılmaz ve nasıl isterseniz öyle kullanabilirsiniz. Bu sayede paylaşımlı hostinge oranla daha fazla denetlemeye ve esnekliğe sahip olursunuz.

WordPress Hosting

WordPress, dünyada en fazla kullanılan İçerik Yönetimi Sistemlerinden (CMS) biri. Özellikle WordPress’e odaklanan hosting planları da sunucu seviyesinde SSD diskleri, nginx sunucuları gibi yöntemleri kullanarak otomatik güncelleme ve yedeklemeleri olası kılmanın yanı sıra web sitenizin güvenliğini de sağlıyor.

Dedike sunucu

Dedike sunucu, basit tanımıyla tek bir kullanıcıya ayrılmış fiziksel bir makine veya bilgisayardır. Kullanıcı, bant genişliğinden disk alanına kadar sunucunun tüm referanslarını kullanabilir. Dedike sunucular, hususuyla aylık trafik hacmi yüksek olan web siteleri, dosya yükleme ve indirme ihtiyacı fazla olan web siteleri için idealdir.

Kurumsal Hosting

Kurumsal Hosting nedir derseniz, kolaylıkla kullanılabilen cPanel’ı VPS’nin gücü ve performansıyla bir araya getiren bir hosting hizmetidir. Kurumsal Hosting ile bant genişliğinin yanı sıra işlemci ve dedike RAM de elde edersiniz ve tüm bunlar yüksek trafiğe sahip, veri ağırlıklı olan ve/veya e-ticaret web sitelerinin ihtiyaç duyduğu unsurlardır.

 

 

 

 

 

 

Hosting sağlayıcılarından başka hangi hizmetleri alabilirim?

Tabii ki her hosting şirketi farklı yalnız genel olarak size sunabilecekleri diğer hizmetler şöyle:

Alan adı kaydı ve transferi: Alan adı, web sitenizin adresidir ve bir ad ile alan adı uzantısından oluşur. Örneğin, alan adınız “godaddy.izmir” ise godaddy ismi, .izmir ise uzantısıdır.

Kendi web sitenizi oluşturmak istiyorsanız sizi anlatan bir alan adı seçmeniz, kaydını yapmanız ve alan adınızı kaybetmemek veya başkasına kaptırmamak için de yıllık yenilemeleri zamanında yapmanız gerekiyor. Eğer bir alan adınız varsa hosting sağlayıcınız bunu kendi şirketine ve/veya istediğiniz başka bir şirkete aktarmanıza izin verecektir.

E-posta hizmeti: Şu anda bir web sitesi kurma ihtiyacınız olmayabilir yalnız “adınız.soyadınız@alanadınız.com” şeklinde bir profesyonel e posta adresine gereksinim duyuyorsunuz diyelim. Bunun için ihtiyacınız olan iki şey bir alan adı ve e posta hizmeti. Bu sayede e postalarınızı bilgisayarınıza kurabilirsiniz veya herhangi bir yerden, herhangi bir bilgisayardan web mail üzerinden onlara erişebilirsiniz.

En uygun hosting hizmetini nasıl seçebilirim?

Size ve/veya işletmenize en elverişli hosting hizmetini seçerken göz önünde bulundurmanız gereken öğeler var. Bunlardan bazıları şöyle ;

Web alanı: Bu, web sitenizi barındırmanız için takdimci üzerinde size ayrılacak yerdir. Web alanını dikkatli inceleyin çünkü her hosting planı, farklı ölçüde alan sunuyor.

E-posta hesapları: Bu, hosting planınız kapsamında oluşturabileceğiniz e posta hesaplarının sayısıdır. En temel planlarda çoğunlukla 1 ile 10 arası farklı hesaba izin verilir. En gelişmiş planlarda ise bu sınırsızdır.

Kontrol paneli: Kontrol paneliniz üzerinden tüm hizmet ve uygulamaları yönetebilirsiniz. E posta hesapları oluşturabilir, uygulamalar yükleyebilir, alan adlarınızı yeniden yönlendirebilirsiniz. Burada önemli olan, kontrol panelinin kolay kullanılabilir olması.

Aylık transfer (veya trafik): Aylık transfer, web sitenizin birkaç ay içerisinde kullanıcılara aktaracağı verinin miktarıdır. Örneğin, bir web sitesi 10 KB’likse ve 2 kullanıcı tarafından ziyaret edilirse, 20 KB’lık transfere ihtiyacınız var demektir. Ziyaretçi sayısı 10’a çıktığında ise ihtiyacınız olan aktarma miktarı 100 KB olur.

Veri tabanları: Paylaşımlı hosting planı kapsamında kaç tane veri tabanı oluşturabileceğinizi denetlemeniz çok ama çok önemli. Bu miktar, aynı sunucu üzerinde kaç web sitesini barındırabileceğinizi tayin ediyor. Miktar, seçtiğiniz hosting hizmetine bağlı olarak bir veri tabanından, sınırsız sayıda veri tabanına kadar değişebiliyor.

Erişilebilirlik garantisi: Hosting sağlayıcıları genellikle web sitenizin zamanın %99,5 veya %99,99’unda erişilebilir olacağı garantisini veriyor. Bu bilgi genellikle hosting planlarının ürün açıklaması kısmında yer alıyor yalnız olur da yoksa sormanızı şiddetle tavsiye ederim. Aynı zamanda hizmet seviyesi anlaşması hakkında da bilgi isteyin çünkü bazı hosting sağlayıcıları garantiledikleri vakti tutturamadıklarında geri tediye yapabiliyor.

Teknik destek: İyi bir hosting hizmeti söz konusu olduğunda çok fazla kişi seçimlerini etkileyen en önemli unsurun teknik destek olduğunu belirtiyor. Web siteniz bilinmedik nedenlerden dolayı erişilemez hale gelirse ve konuyla ilgili hızlı dönüş almanız gerekirse teknik bilgiye sahip, sizinle aynı dili konuşan biriyle iletişime geçmek istersiniz.

Fiyat: Fiyat, kararı belirleyen bir unsur olmamalı. Bazen ucuz olanın daha pahalıya patladığını unutmayın. Özellikle, web sitenizden gelir elde ettiğiniz durumlarda bu daha önemli çünkü hosting hizmetinizde kısa süreliğine dahi olsa sorun çıkmasının bedeli ağır olabilir.

 

 

 

 

Okuyucu Yorumları

0 Yorum